Chov ryb v rámci projektu

Autor: Petr Hanzlík, Publikováno: 23. září 2022 12:07

Jedním z cílů tohoto projektu je ochrana rybničních ekosystémů. To vyžaduje nalezení souladu mezi předmětem ochrany na dané lokalitě a rybářským managementem. Ryby jsou přirozenou součástí vodního prostředí a mají zde nezastupitelnou roli. Společnost ENKI, o.p.s. se snaží k takzvaným biomanipulačním opatřením používat i často mizející, či dokonce již ohrožené, druhy ryb.

V tomto projektu hospodaříme v různých krajích. Při navrhování rybích obsádek bereme v úvahu původní druhy vyskytující se v povodí, omezení vyplývající z předmětu ochrany, úživnost (potenciální zarůstání nežádoucí vegetací). Navrženou obsádku následně konzultujeme s příslušným úřadem CHKO či AOPK.

V uplynulé sezoně jsme se téměř na všech lokalitách soustředili na vývoj jednotlivých společenstev (rostliny, obojživelníci, hmyz, ryby…) za podmínek minimálního, extenzivního hospodaření. V příštím roce budeme obsádky upravovat v souladu s dosaženými výsledky.

V tomto roce se nám společně s FROV podařil umělý výtěr karase obecného. Získali jsme přibližně 0,5 milionu váčkového plůdku. U odchovaných ryb bude prověřena genetická čistota. V případě dobrých výsledků budou tyto ryby nasazeny do NPP Vizír, kde nahradí chybějící obsádku kapra. Dalším druhem, kterým se v našem projektu zabýváme, je slunka obecná. Tato kdysi hojná rybka by v námi obhospodařovaných rybnících měla nahradit invazivní střevličku východní. Našim cílem je nalézt systém odchovu juvenilního candáta obecného v polikultuře se slunkou obecnou. Plůdek slunky obecné je získáván letními odlovy zátahovou sítí. Tento podzim bychom chtěli uskutečnit odlov generačního hejna střevle potoční, které by mělo zajistit návrat tohoto zajímavého druhu do rybníčků v CHKO Brdy. Bohužel jsme zatím neúspěšní v odchovu hrouzka obecného. Tomuto druhu také budeme věnovat v dalších letech nemalou pozornost.