Start projektu

Autor: Marek Baxa, Publikováno: 18. září 2022 15:43

Tento rok odstartoval dlouho připravovaný projekt Přírodě blízké rybářské hospodaření jako nástroj pro ochranu cenných rybničních ekosystému. Mnoho let rozvíjená ambiciózní myšlenka propojit zájmy ochrany přírody s rybářským hospodařením tak dostává reálnou podobu. Projekt bude řešen v konsorciu čtyř institucí – ENKI, o.p.s, Fakulta rybářství a ochrany vod, Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína v Třeboni a Bundesamt für Wasserwirtschaft.

Doba řešení projektu je naplánována od dubna 2022 do dubna 2024. Máme tak před sebou dvě ucelené hospodářské sezóny. Těžištěm zdánlivě výzkumného projektu je hospodaření na pronajatých, případně zapůjčených rybnících od AOPK ČR a Vojenských lesů a statků, s.p. Lokality se nachází v chráněných územích CHKO Třeboňsko, CHKO Brdy a CHKO Slavkovský les. Na 12 rybnících, zahrnutých do projektu, chceme ověřit složení a výši alternativních rybích obsádek, které budou naplňovat s ekonomickou soběstačností zájmy ochrany přírody. Navržené způsoby hospodaření vychází a navazují na dlouhodobé zkušenosti partnerů a na zrealizované projekty nejen základního výzkumu.

Rámec projektu tvoří naplánované klíčové aktivity. Vyjma řízení projektu budou fyzické realizovány managementové zásahy na dotčených lokalitách, budou sbírána a poskytovaná různorodá data o biocenózách a fyzikálně chemických parametrech, navazuje snaha o podporu a rozšíření mizejících druhů původních ryb a vznik materiálů s přenosem vědeckovýzkumných poznatků do reálné praxe. Důležitou aktivitou bude zviditelnění projektu.

Realizaci sledujte na stránkách projektu www.ochranarybniku.cz, případně na facebookovém profilu Rago – Ochrana rybníků.

Ambicí je vznik platformy, zastřešující myšlenku šetrného rybářského hospodaření. Projekt běží v plném proudu, tak nám držte palce nebo se rovnou zapojte.

Marek Baxa, manažer projektu.